Netvíkend Győrben

forrás Prim Online, 2006. május 2. 18:41
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a szélessávú internet népszerűsítésének érdekében idén is útjára indította eMagyarország kamionját. A mozgó eMagyarország pont az elmúlt hetekben az ország négy városában nyújtott alkalmat az érdeklődőknek a szélessávú internet lehetőségeinek megismerésére. A kamion utolsó vidéki állomásaként, a győri Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválhoz csatlakozik a fesztivál teljes idejére.
A szélessávú internetes infrastruktúra fejlődésére jellemző, hogy 2005 decemberében a 3135 magyarországi település közül 1773-ban volt elérhető szélessávú technológia, ez települési szinten 56,6 százalékos lefedettséget jelentett. Az ADSL szolgáltatást elérő települések száma 1677 volt, a kábel-internetet elérő településeké pedig 414. Az ADSL központtal rendelkező településeken lakók száma összesen 9,084 millió, a 414 kábel-internet szolgáltatást elérő településé pedig 5,85 millió.

A Nyugat- Dunántúli régió körülbelül egymillió lakosa közül, több mint 750 ezer férhet hozzá a szélessávú internet előnyeihez. A tavalyi év második felében elért 3%-os növekedésnek köszönhetően 2005 végére már 75,1%-ot ért el a szélessávú lefedettség a térségben.

Az eMagyarország kamion szélessávú internetkapcsolattal rendelkező, 16 számítógéppel és multimédiás eszközökkel felszerelt mozgó eMagyarország pont. A látássérültek számára a számítógépek speciális szoftverekkel vannak ellátva, a kezdő internetezőket pedig képzett szakember segíti az internettel való ismerkedésben.

A Netvíkend eddigi állomásairól a www.szelessav.hu weboldal Netvíkend menüpontja alatt találhatók képek és információk.

A győri állomáson a kamion a fesztivál összes látogatójának ingyenes internetezési lehetőséget kínál, és a Szélessávú Totó kitöltésével ajándékokhoz is juthatnak az érdeklődők. A szélessávú internetkapcsolat a kiváló multimédiás lehetőségeivel a film- és zenei fesztivál nagyszerű képviselője. A Mediawave honlapján (http://mediawavefestival.hu) található film- és zenerészletek is könnyedén letölthetők a nagy sávszélességnek köszönhetően.

A Széchenyi térhez közeli Xantus Múzeum előtti utcaszakaszon található kamion, a szórakoztató feladatok mellett munkaeszközként is szolgál: a fesztiválról tudósító sajtó képviselői számára ugyanis online sajtószobát biztosít.