Kóka: infokommunikációval a versenyképesség fokozásáért

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 3. 09:02
A versenyképesség erősítéséhez az infokommunikációs technológiák elterjedését elő kell elősegíteni - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedden egy nemzetközi szakmai konferencián Budapesten.
A miniszter előadásában uniós, nemzeti és személyes szinten egyaránt új szemléletet sürgetett, amelynek középpontjában az internet, valamint a különböző informatikai és telekommunikációs megoldások állnak. Kóka János elmondta, hogy a szükséges államigazgatási reformot is ebben a szemléletben kell elvégezni.

A miniszter példaként említette az internetes adófizetést, az egészségügyben alkalmazható innovatív megoldásokat, a teleházakat, a közérdekű adatok közzétételét a világhálón, és az életen át tartó tanulás lehetőségének elektronikus úton való megteremtését.

Kóka János szólt arról is, hogy az infokommunikációs iparban tovább kell fokozni a versenyt, másrészt a magas hozzáadott érték előállítására kell törekedni. A verseny fokozásának eredményességét érzékeltetve megjegyezte, hogy 2002 és 2005 között a vezetékes telefon díjai 10 százalékkal, a mobil 35, a betárcsázós internet 20, a szélessávú internet tarifák pedig 50 százalékkal csökkentek.

A miniszter kitért arra is, hogy szükség van az újonnan kifejlesztett telekommunikációs megoldások szélesebb körű felhasználására, és az internet használatának általánossá tételére.

A széles körű felhasználást az autópálya-fejlesztésekkel összefüggő szolgáltatások elterjedésével szemléltette. A kamionok műholdas követése vagy az sms alapú matricavásárlás az infokommunikáció adta lehetőségeknek köszönhetően vált lehetővé - mutatott rá a miniszter.

Kóka János az internet általánossá tétele érdekében egyebek között azt tartja fontosnak, hogy a különböző infokommunikációs technológiák egységes kezelhetősége megvalósuljon, és lehetőleg egy eszközzel a technológiák minél széles tárházát igénybe lehessen venni.

Hangsúlyt kell fektetni az internetes tudásanyag bővítésére, továbbá hozzá kell segíteni a fiatalabb generációkat az infokommunikációs eszközökhöz, a világhálóhoz való hozzáféréshez - mondta a miniszter.