Laptoppal dolgoznak a modern autótolvajok

Genda Csongor Zoltán, 2006. május 4. 18:44
Úgy tűnik új korszak veszi kezdetét az autótolvajlás világában is, mivel a valamelyest képzettebb bűnözők újabban a modern technikai vívmányokhoz nyúlnak, és feszítővas meg a hajtűből készített zárnyitó helyett manapság már laptoppal az oldalukon indulnak "munkába".
Mivel újabban az autógyártók egyre több olyan járművet hoznak forgalomba, amelyet nem hagyományos kulccsal, hanem távirányítóval illetve mágneskártyával lehet kinyitni és beindítani, a tolvajok hiába is próbálkoznának jól bevált régi módszereikkel, mert nem járnának sikerrel. Így tehát kénytelenek voltak megbarátkozni az egyre inkább terjedő elektronikai készülékekkel, és továbbfejleszteni technikájukat, hogy megszerezhessék a legértékesebb gépjárműveket is.

A brit Auto Express szaklap arról számolt be, hogy Angliában egyre több bűnöző munkaeszközévé vált a laptop, mely segítségével az autó zárját feloldó jelet generálnak, és ugyanezzel a módszerrel pillanatok alatt képesek a motort is beindítani. Az autós lap szerint az elmúlt fél évben David Beckham-et is két vadonatúj BMW-től szabadították meg ismeretlen tettesek, akik minden valószínűség szerint a notebook-os technikával nyitották ki a járműveket. A brit autóbiztonsági rendszerek egyesületének egyik munkatársa, Tim Hart csak annyit közölt az Auto Express megkérdezésére, hogy; "Minden rendszernek megvannak a gyenge pontjai". Szerinte azonban a tolvajok leginkább a hosszabb időre magukra hagyott járművekre csapnak le, ugyanis akár húsz percbe is tellhet, míg a bűnözők feltörik a kiszemelt autó biztonsági rendszerét. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a laptopos autólopás nem holmi kitalált városi legenda, mint Radko Soucek esete, akit Csehországban tizenkét évi fogházra ítélt  a bíróság. A férfi noteszgépén a rendőrség emberei ugyanis terhelő bizonyítékokat találtak arra vonatkozólag, hogy ő efféle munkával kereste kenyerét.