A neten is forgalmaz majd filmeket a Warner Bros.

Milkovits Gábor, 2006. május 10. 07:07
A Warner Brothers filmstúdió a DVD lemezek mellett hamarosan internetes letöltések formájában is forgalomba hozza majd filmjeit.
A letöltések ára nagyjából megegyezik majd a DVD-kével és egy napon is jelennek majd meg velük, ugyanakkor egyes televíziós műsorok mindössze 1 dollárba kerülnek majd. A terjesztéshez a Warner a Bit Torrenttel kötött szerződést, vagyis egy olyan P2P fájlcserélő technológiát használ majd, amelyet korábban éppen az illegális letöltések melegágyaként kárhoztattak a filmstúdiók. A P2P (peer-to-peer) eljárás lényege, hogy a felhasználók a szoftver segítségével központi szerver igénybevétele nélkül, gyorsan és könnyedén továbbíthatnak nagyobb terjedelmű tartalmakat egyik számítógépről a másikra. A Warner In2Movies nevű szolgáltatása tesztformában egy ideje már működik Németországban, Ausztriában és Svájcban.

A koncepciónak egyelőre van egy gyenge pontja, ugyanis a pénzért letöltött filmek csak az adott PC-n lesznek megtekinthetők, sehol máshol. Valamilyen fokú másolásvédelem persze nyilvánvalóan szükséges egy üzleti alapú szolgáltatás esetében, ugyanakkor sokkal életképesebb lenne a megoldás, ha legalább egyetlen, az asztali készüléken is lejátszható DVD másolatot lehetne készíteni a letöltött filmekről. Szakértők szerint siker esetén a többi stúdió is követi majd a Warner példáját.