Románia: elektronikus lenyomatok az útlevélben

forrás Prim Online, 2006. május 11. 21:55
2007. január elsejétől lépnek érvénybe azok az új útlevelek Romániában, amelyek elektronikus adathordozón is tartalmazzák a tulajdonos adatait. Az erről szóló határozatot április 26-án fogadta el a kormány.
Az új útlevelek előállítását szabályozó törvénytervezetet tegnap tárgyalta a szenátus jogi, emberjogi és mentelmi bizottsága. Az ülésen Cseke Attila RMDSZ-államtitkár, kormányfőtitkár-helyettes ismertette a benyújtott tervezetet.

Az államtitkár elmondta, az elektronikus útlevelek bevezetése az Európai Unió szabályzata értelmében minden tagállamban kötelező, több országban már be is vezették. Románia két évvel ezelőtt a schengeni ütemtervben vállalta az elvárás teljesítését. Az előírás szerint az úti okmányba foglalt chip az ún. biometrikus adatokat tartalmazza, amelyek felnőttkorban nem változnak. Ilyen alapvetően az arcszerkezet és az ujjlenyomat.

Az útleveleket, az eddigi gyakorlathoz hasonlóan, központilag bocsátják ki, ezáltal biztosítják a személyi adatok védelmét és - mivel az adathordozó chip előállításához és beépítéséhez bonyolult berendezésre van szükség -, így a gyártással kapcsolatos költségek is csökkennek.

A 25 év felettiek elektronikus útlevele 10 évig lesz érvényes, 14 éves kor felettieknek 5 évre, annál kisebb gyerekeknek pedig 3 évre adnak ezentúl útlevelet. Ugyanakkor, sürgősségi esetben három nap alatt ideiglenes útlevelet állíthatnak ki. Ez egy évre érvényes és mindenki csak egyszer igényelheti - mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a jelenleg használatos útlevelek továbbra is érvényben maradnak lejártukig, ezeket fokozatosan vonják majd ki a forgalomból.

Az igénylő adatait a megyei kirendeltségeken veszik fel, érvényességüket a helyszínen ellenőrzik, majd zárt elektronikai rendszeren keresztül küldik a fővárosba, ahol felviszik azokat az adathordozóra, amelyet beépítenek az útlevélbe, egy többrétegű polikarbonát lapba. Az adatokat átvételkor a tulajdonos ellenőrzi.

Az elektronikus útlevél egyébként kinézetében nem tér majd el jelentősen a régitől: mérete 125x88 mm; 32 oldalas; száma az oldalakba bele lesz ütve, a polikarbonát lapba pedig lézerrel lesz beégetve. A turistaútlevél színe ezentúl is meggypiros, a szolgálati okmány színe továbbra is kék, a diplomáciai útlevél pedig fekete borítójú lesz.