WiMAX modem rádiós internet-eléréshez

Kovács Attila, 2006. május 12. 19:54
Egy új Siemens modem kétszer annyi adatot tud adni-venni rádiós kapcsolat útján, mint szélessávú és internetes elődei. A Gigaset SE461, melyet kifejezetten WiMAX technológiára fejlesztettek ki, akár 20 Megabit adatot is fel tud dolgozni másodpecenként.
Világszerte működőképes, mert mindhárom frekvenciasávra alkalmas. A felhasználónak egyszerűen csak számítógépéhez kell dugaszolnia. A készülék saját magát installálja akár Windows, MacOS vagy Linux környezetben, és automatikusan megkísérli a kapcsolatfelépítést a rádiós hálózattal. A nagy átviteli sebességnek köszönhetően "triple play"-re van lehetőség.

A Siemens Communications ezzel a készülékkel teszi teljessé WiMAX termék-portfólióját. Hálózat-üzemeltetőknek "one-stop" bevásárlási lehetőséget kínál a rádiós internet-technológiában, beleértve bázisállomásokat, modemeket és útválasztókat. Az ágazat termékválasztéka elsőként kapta meg a WiMAX-kompatibilitást figyelő nemzetközi intézmény, a WiMAX Forum tanúsítványát.

A WiMAX olyan helyeken is használható, ahol a vezetékes hálózat nem rézkábelekből, hanem DSL-inkompatibilis optikai vezetékekből áll. A technológia adó/átjátszó állomásokkal működik, hasonlóan a mobiltelefon-hálózathoz. Németországban a szolgáltatók jelenleg Düsseldorfban és Kaiserslauternben tesztelik a WiMAX-ot. Az adóantenna 30 km-es körzetben 500 mW teljesítménnyel “sugározza” a szélessávú internetet – ez a WLAN adóteljesítményének ötszöröse.