Hamis volt a kínai csodacsip

Milkovits Gábor, 2006. május 15. 22:15
Nagy felháborodást okozott Kínában a hír, hogy a Chen Jin, a Shanghai-i Jiao Tong Egyetem mikroelektronikai karának korábbi feje által kifejlesztett „csodacsipekről” kiderült, hogy hamisítványok.
A felháborodás nem alaptalan, a kínai állam ugyanis mintegy 114 millió jüant (kb. 3 milliárd Ft) fektetett be Chen kutatásaiba, aki egyébként a lapkákat elméletileg fejlesztő és gyártó Hanxin Sci-Tec nevű cég igazgatója is volt mindeddig. Chen ellen egy névtelen levél alapján indítottak vizsgálatot, amelynek során bebizonyosodott, hogy a sajtónak és különféle hivatalos szerveknek Chen által korábban bemutatott csipek nemhogy nem képesek a különféle nekik tulajdonított funkciókra, például mp3 lejátszásra vagy ujjlenyomat-olvasásra, de még csak nem is Chen kutatásainak a termékei.

A kínai hatóságok egyelőre sem a lapkák konkrét eredetével, sem pedig Chen Jin további sorsával kapcsolatban nem adtak felvilágosítást, sőt ez utóbbiról kifejezetten hírzárlatot rendeltek el. Kína számos területen folytat komoly beruházásokkal járó kutatásokat annak érdekében, hogy csökkentse a nyugati technológiáktól való függőségét. A Chen által vezetett csipfejlesztő projekt eddig egy fontos és kiemelten tálalt sikertörténete volt ennek a törekvésnek, így a mostani botrány komolyabb, mint azt az európai szemlélő elsőre hihetné.