Ericsson Szakmai Nap: fókuszban a szolgáltatások

Kovács Attila, 2006. május 17. 16:36
Az Ericsson Magyarország május 17-én immár tizedik alkalommal rendezte meg az Ericsson Szakmai Nap elnevezésű konferenciáját. Az ez évi "Mission: Possible" mottójú, a szolgáltatásokat a fókuszba helyező budapesti konferencián a résztvevő mintegy 130 érdeklődő szakembernek bemutatták, hogyan látja az Ericsson a mobil- és vezetékes hálózatok jövőjét.
Köszöntőjében Staffan Pehrson, az Ericsson Magyarorság vezérigazgatója kiemelt néhány, az Ericsson által is érzékelt világtrendet: a szélessávú használat, jelentősége egyre növekszik, illetve az átviteli hálózatokon ez újabb forgalmat fog generálni, valamint a távközlési operátorok körében is jellemző az erőforrás-kihelyezés (outsourcing) erősödése.

Caroline Ashley, az amerikai Yankee Group elemző munkatársa cégének a közép- és kelet-európai (CEE) régióra vonatkozó idei felmérése eredményeit összegezte. Néhány megállapítása: a megkérdezett nyugat-európai vállalatok 53%-a kíván a CEE régióban befektetni; a sávszélesség nemzetközi használatát 2009-ig a jelenlegi duplájára tervezik; a szolgáltatók hálózatuk bizonyos része outsourcing konstrukcióban való működtetését fontos jövőbeli lépésnek tekintik. A távközlési szolgáltatók működési hatékonysága a régiónkban is kulcskérdéssé válik. Jellemző, hogy az operátorok egyre több külső segítséget várnak, illetve ilyen lehetőségek után néznek.

A további előadásokban többek között szó volt hollandiai távközlési szolgáltató cég (Telfort) outsourcing tapasztalatairól, a Mobilkom Austria szolgáltató 3G/HSDPA szolgáltatásának esettanulmányáról; az Ericsson BUBN (Business Unit Broadband Networks) szélessávú szolgáltatásáról; az elektronikus üzenetküldés jövőjéről (IMS); az Interactive Personalized TV (IPTV) szolgáltatás jellemzőiről és bevezetésének trendjeiről.