Pereli az Apple-t a Creative

Milkovits Gábor, 2006. május 18. 10:21
A Creative beperelte az Apple-t arra hivatkozva, hogy a rivális gyártó azt a menüfelületet alkalmazta iPod hordozható zenelejátszóiban, amelyet ők korábban már levédettek.
Az mp3 lejátszók területén úttörő Creative számos a technológiával kapcsolatos specifikációt adott be szabadalmaztatásra még 2001-ben. Ez hat hónappal az első iPod megjelenése előtt történt, a menü maga pedig további fél évvel korábban már megjelent a Creative Nomad készülékekben. Az Apple azóta az iPod-okkal megszerezte a piac túlnyomó részét, a Creative azonban 2005. nyarán megkapta a „Zen Patent” gyűjtőnéven szereplő hivatalos szabadalma(ka)t. Azóta minden valószínűség szerint próbáltak megegyezésre jutni az Apple-el, ám a tárgyalások alighanem sikertelennek bizonyultak, legalábbis erre utal az, hogy a Creative végül a jogi megoldást választotta. A cég beadványában azt kéri a bíróságtól, hogy tiltsa meg az Apple-nek az említett menüvel ellátott iPod készülékek forgalmazását az Egyesült Államokban, emellett pedig kártérítésre is kötelezze az alperest. A Creative papírok árfolyama a hírre mintegy 8 százalékpontot emelkedett, miközben az Apple részvények több mint 4%-ot zuhantak.

Szakértők szerint a Creative lépése rövidtávon ugyan jót tehet a vállalat rossz eredménye miatt régóta gyengülő részvényeinek, hosszabb távon azonban árt a cégnek, ugyanis komoly erőforrásokat vonhat el a fejlesztési és gyártási részlegektől. Az Apple ugyanis aligha mond le az iPod forgalmazásáról, a hosszas peres eljárás pedig jóval nagyobb erőfeszítéssel jár a kisebb Creative számára.