Pályázati forrásból fejlesztik a szegedi egyetem informatikai hálózatát

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 18. 08:48
Pályázati forrásból fejlesztik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) informatikai hálózatát; javítják a rendszer üzembiztonságát, korszerűbb végpontokat alakítanak ki, és növelik a felhasználók által igénybe vehető sávszélességet - mondta el az MTI-nek az intézmény számítóközpontjának igazgatója.
Az egyetem közel 148 millió forintot nyert informatikai hálózatának korszerűsítésére a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program pályázatán, ezt az összeget az intézmény 37,5 milliós saját forrással egészíti ki - mondta Scherer Ferenc.

Az egyetem informatikai hálózata az elmúlt években lépésről lépésre korszerűsödött, így a SZTE az ország egyik legjobb hálózati infrastruktúrával rendelkező felsőoktatási intézményévé vált. A felhasználókat közel nyolcezer végponton keresztül szolgálják ki, ebből mintegy kétezer közvetlenül a hallgatók rendelkezésére áll. A fejlesztés azonban több lépésben valósult meg, így a hálózatban vannak kevésbé korszerű eszközök is, és hiányzik az egységes menedzsment rendszer - közölte a szakember.

A tervek szerint szeptember végére befejeződő beruházás három területen folyik. A hálózati központban az üzembiztonság javítása érdekében új eszközöket szereznek be, egységes hálózati menedzsment rendszert alakítanak ki, öt épületben korszerűsítik a kábelezési rendszert, és új aktív eszközöket szereznek be - tudatta Scherer Ferenc.

Hozzátette: a fejlesztés során összesen ezer végpontot alakítanak ki, ezek egy része bővítés, másik fele korszerűsítés.