Románia: kiemelten fontos az elektronikus pénzpiac fejlődése

Genda Csongor Zoltán, 2006. május 22. 21:27
Romániában a bankszféra egyre több informatikai megoldásokra alapozó szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek, az idei év első negyedében megduplázódott a távolsági tranzakciókat végző felhasználók száma.
Május 22-én Nagy Zsolt román távközlési és információs technológiai miniszter részt vett az e-Finance pénzügyi és gazdasági havilap által Bukarestben szervezett "Az IT&C- és bank, pénzügyi piacok konvergenciája" című konferencián. Nagy Zsolt miniszter elmondta, a bankszféra egyre több informatikai megoldásokra alapozó szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek, az idei év első negyedében megduplázódott a távolsági tranzakciókat végző felhasználók száma. A tavalyi 56 087 felhasználóhoz képest 2006. első negyedében 117 860-an alkalmaztak távolsági pénzügyleteket lehetővé tevő megoldásokat. Jelenleg 26 bank ajánl az állampolgárok számára 39 ilyen típusú tranzakciós módszert. Az ügyletek értéke euróban kifejezve 2006 első három hónapjában meghaladja a 25 milliárdot, ami a kétszeresét jelenti a tavalyi hasonló periódusnak.

"Kiemelt fontosságot tulajdonítunk az elektronikus fizetési rendszerek biztonságának - az állampolgárok ilyen típusú eszközök igénybevétele iránti bizalmának növelésére" - nyilatkozta Nagy Zsolt miniszter. A konferencia lehetőséget nyújtott egy interaktív párbeszéd kialakítására egyrészt a román bank- és pénzügyi szféra, másrészt pedig az informatikai megoldásokat nyújtó legjelentősebb cégek képviselői között.

Bővebb információk az elektronikus kifizetési eszközök romániai alkalmazásáról a www.ceris.ro honlapon érhetők el.