A web szétszabdalása ellen szállt síkra a világháló atyja

Milkovits Gábor, 2006. május 23. 21:32
Tim Berners-Lee, a világháló, vagyis a "World Wide Web" atyja, illetve az azonos nevű konzorcium elnöke a minap a web különböző szolgáltatásokra történő esetleges feldarabolódásának veszélyeire figyelmeztetett.
A brit tudós, akit 1989-es találmányáért azóta többek között lovaggá is ütöttek, azokra a próbálkozásokra reagált, melyekkel egyes amerikai internetszolgáltatók több pénzért magasabb szintű online hátteret, illetve prioritást biztosítanának egyes kiváltságos tartalomszolgáltatóknak és tartalmaiknak. A kétszintű rendszer ötlete leginkább az internetes tv-adások esetében merült föl. Berners-Lee ugyanakkor Edinburghban elmondott beszédében hitet tett az egységes világháló ideája mellett, ahol a hálózati semlegesség értelmében az ott áramló adatfolyam minden egyes eleme azonos elbírálás alá esik. Kihangsúlyozta, hogy az ennek megváltoztatását célzó kísérletek a web "sötét korszakát" hozhatják el, a feldarabolás pedig a világháló egyik legnagyobb előnyét, a sokszínűséget szüntetné meg. Emellett az is félő, hogy a fizetni hajlandó tartalomszolgáltatók azután a felhasználóra terhelnék át többletköltségeiket. Szerencsére a technológiai óriáscégek közül többek között a Microsoft és a Google is a tudós elképzeléseivel megegyező álláspontot képviselnek a kérdésben, az amerikai kongresszus pedig nemrég terjesztett a szenátus elé egy törvénytervezetet a web semlegességéről.

Tim Berners-Lee 1989-ben egy a részecskefizikát világszerte kutató tudósok közötti gyors és praktikus kommunikációs platformként alkotta meg a mai világháló elődjét, valószínűleg nem is sejtve, hogy találmánya ilyen rövid idő alatt és ekkora mértékben megváltoztatja majd a világot. A World Wide Web Konzorcium elnökeként Berners-Lee a web nyitottságának, illetve egységes voltának a megőrzését szorgalmazza világszerte.