ITU: új textphone szabvány

Kovács Attila, 2006. május 28. 16:36
A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) egy új szabványról döntött, amely kiterjeszti a textphone telefonok használatát a hallássérült emberek számára.
A textphone készülékek a halláskárosultak számára kulcseszközökndek minősülnek, mivel az emberi beszédet telefonhívás esetén "feliratokká" konvertálják. Az ITU most abban döntött, hogy a textphone eszközök használatát kiterjesztik úgy, hogy azokat internet protokoll (IP) alapú hálózatokban is lehessen használni. Az erről szóló megállapodás az ITU Távközlési Szabványosítási Szektor, más néven ITU 16-os tanulmányi csoportjának legutóbbi ülésén jött létre és a szakemberek mérföldkőnek tekintik a hang, video és szöveges telefónia konvergenciája terén.
Az új szabvány (ITU-T V.151-es ajánlás) a "text over IP" (ToIP) esetére vonatkozik, ami valós idejű szöveg IP hálózatokon való átvitelét jelenti. Ez abban különbözik az úgynevezett "instant messaging" üzenetküldéstől, hogy a ToIP rendszerek két irányban továbbítanak, egy időben egy karaktert. Az ITU szerint a V.151 ajánlás alapján kialakított rendszerekben a szövegminőség jobban megőrződik, valamint lehetőség van a jövőben arra, hogy a textphone készülékek különféle régiókból legyenek képesek egymással kommunikálni.