Vodafone: minden idők legnagyobb brit vállalati vesztesége

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 29. 09:12
A brit gazdaságtörténet legnagyobb vállalati veszteségét készül bejelenteni a héten a Vodafone mobilszolgáltató vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint.
A baloldali The Observer "20 milliárd font körüli", a konzervatív The Sunday Telegraph "több mint 15 milliárd font" adó előtti veszteség bejelentését jósolja a világ legnagyobb mobiltelefon-cégének elmúlt üzleti évéről. A Telegraph szerint a Vodafone hatezer fős létszám-leépítési tervet is nyilvánosságra fog hozni. A The Observer szerint a veszteség zöme a 2000-ben 100 milliárd fontért megvásárolt német Mannesmann konglomerátum 28 milliárd fontos értékleírásából ered. Ugyanakkor a rekordveszteség hírét enyhíteni fogja, hogy az alapszintű eredmény javult, és várhatóan 11 milliárd font körül lesz, áll a brit vasárnapi lapban.

Elemzők szerint a cég több költségcsökkentő intézkedést is bejelent, egyebek mellett a számlázás és a fogyasztói kapcsolattartás kiszervezését, amitől 300 millió font megtakarítás várható. A befektetők abban is reménykednek, hogy a Vodafone el fogja adni az amerikai Verizon mobilszolgáltatóban meglévő 45 százalékos részét, amiből akár 60 milliárd dollár is befolyhat.