Megveszi a Deutsche Telekom a British Telecom-ot?

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 29. 09:21
Hétvégi brit lapértesülés szerint vizsgálja a British Telecomra benyújtandó ajánlat lehetőségét a Deutsche Telekom, a Magyar Telekom stratégiai tulajdonosa.
A The Times forrásmegjelölés nélküli, az esetleges tranzakció jellegét sem részletező értesülése szerint a DT ajánlata több mint 25 milliárd fontra (9700 milliárd forint) értékelheti a legnagyobb brit távközlési szolgáltatót. A londoni napilap azt is tudni véli, hogy a Deutsche Telekom – a legnagyobb európai telefon- és internetcég - már megvalósíthatósági tanulmányokat is felvázolt a BT feldarabolásáról.

A British Telecom piaci tőkeértéke 19 milliárd font körüli, a Deutsche Telekomé 52,8 milliárd euró (36,2 milliárd font), és a két cég szerkezeti hasonlóságai számos szinergialehetőséget teremtenek, bár a BT az egyetlen európai országos telefonszolgáltató, amelynek nincs mobilüzletága, áll a The Times cikkében.

A lap szerint a DT-t a BT globális szolgáltatói részlege vonzza, amely vállalatoknak értékesít távközlési és információ-technológiai szolgáltatásokat. A részleg, amely tavaly a British Telecom csoportszintű bevételeinek 44 százalékát adta, feljavíthatja a Deutsche Telekom saját üzleti rendszerszolgáltatói érdekeltsége, a T-Systems tevékenységét, emellett ellensúlyozhatja a BT-hez hasonlóan ádáz versenynek kitett és bevételcsökkenéstől szenvedő hagyományos telefonüzletág problémáit, írta a The Times.

A lap szerint az ügylet enyhítheti a DT befektetőinek a cég hosszú távú kilátásaival kapcsolatos alapvető problémák miatti aggályait is, amelyek az utóbbi egy évben 19 százalékkal gyengítették a DT részvényét.