Nagyszabású elbocsátások brit távközlési szolgáltatóknál

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 30. 09:08
Újabb brit távközlési szolgáltató, a Vodafone készül nagyszabású elbocsátásokra, miután a társaság a brit vállalati szektor eddigi legnagyobb veszteségét készül kedden bejelenteni: brit lapértesülések szerint a cég adó előtti hiány több mint 15 milliárd font lett az elmúlt üzleti évben.
A gyenge teljesítmény miatt a társaság részvényeinek árfolyama a tavaly novemberi 150 pennyről 119-re esett a múlt héten pénteken, s a Vodafone vezérigazgatója, Arun Sarin egyebek mellett a költségek csökkentésével, és új vállalati stratégiával akarja megnyugtatni a részvényeseket.

A kiszivárgott hírek szerint a Vodafone központjában, Newburyben 500 állást számolnak fel, s több száz munkahely szűnik meg világszerte a Vodafone érdekeltségeknél leépítés, illetve kiszervezés révén. Elemzők szerint összességében akár a 6000 főt is elérheti a leépítés.

A brit távközlési szektorban másutt is jelentős leépítések várhatóak: az NTL 6000 álláshelyet szűntet meg a Telewest céggel való egyesülés következményeként, a Cable and Wireless 3000, az Orange 2000 fős létszámcsökkentést jelentett be korábban. A cégek többnyire arra hivatkoznak, hogy Nyugat-Európában kezd telítetté válni a mobilpiac.