Online táblázatkezelő alkalmazás a Google-tól

Milkovits Gábor, 2006. június 6. 20:04
A Google egy online táblázatkezelő szoftvert bocsát hamarosan a felhasználók rendelkezésére Google Spreadsheets néven, amely ingyenes, és akár tízen használhatják majd egyszerre egy időben.
Az első elektronikus táblázatkezelőt még 1978-ban fejlesztette ki a VisiCalc nevű cég, és a megoldás sikere azóta is töretlen. Ma a legtöbben a Microsoft Office részét képező Excelt ismerik és használják, ám a különféle megosztható, internetalapú verziók is egyre népszerűbbek. A Microsoft ezek sikerén felbuzdulva maga is kínál egy ideje a munkalapok több felhasználó közötti megosztását lehetővé tevő technológiát. A Google Spreadsheets az Excel .xls vagy a nyílt forráskódú .csv formátumú munkalapokból egyaránt képes információt átvenni, illetve konvertálni. Az online szoftver célcsoportját elsősorban olyan munkacsoportok vagy kisvállalkozások képezik, amelyek nagy adatbázisok helyett megosztható munkalapok formájában kezelik a számukra fontos információkat. A megoldás megkönnyíti az adatok internetes elérését, az egyes felhasználók által a munkalapokon eszközölt változtatások pedig automatikusan mentésre kerülnek a Google szerverein. A szoftver összesen mintegy 200 funkciót és bevett munkalapformulát kínál, a számolási alapfunkcióktól a bonyolultabb műveletekig.

Az első körben csak a tesztprogramban részt vevők számára hozzáférhető (http://www.google.com/googlespreadsheets/tour1.html) változathoz képest a cég fejleszteni kívánja még többek között a nyomtatási, a "fogd-és-vidd", a szűrő és a szűkebb értelemben vett táblázatkezelő megoldásokat a szoftveren, mielőtt kibocsátaná a végleges verziót. A Spreadsheets mellett a Google többféle online felhasználói szoftver kiadását tervezi a közeljövőben, köztük a Writely nevű szövegszerkesztőt, illetve a Google Calendar elnevezésű internetalapú szervezőt.