Szakmai és civil szervezetek elvárásai az új kormánytól

forrás Prim Online, 2006. június 7. 13:49
Az aláíró szervezetek meggyőződése, hogy az információs társadalom kialakítása és politikai programja nemcsak ágazati vagy tárcafeladat, hanem a magyar társadalom, a közszféra és a gazdaság legátfogóbb jövőképét meghatározó, kormányszintű, parlamenti és társadalmi megegyezésen alapuló elvárás. Ennek megvalósításához az informatika szervezetek készek a párbeszédre a kormányzattal és a célok megvalósításában történő közreműködésre.

Az IKT szektor képviselői (az aláíró szervezetek: Amerikai Kereskedelmi Kamara IT Bizottsága, Informatikai Érdekegyeztető Fórum (INFORUM), Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), Magyar Tartalomipari Szövetség, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság) azt kérik az új kormánytól, hogy helyezze előtérbe az információs társadalom alábbi legsürgetőbb kérdéseit.

A közigazgatás átalakításánál és az informatikai fejlesztéseknél a hatékonyság, a szolgáltatások minőségének javítása, és a transzparencia is legyen éppolyan kiemelt szempont, mint a költségcsökkentés.


A modern korszak feltétele, hogy szélessávú infrastruktúrát tekintsék hivatalosan is alapinfrastruktúrának, ugyanúgy, mint az elektromos-, közúti- és csatornahálózatot.


A szakmai szervezeteink készek a kormánnyal együttműködni a Nemzeti Fejlesztési Terv kialakítása során eddig megszületett eredmények felhasználásával egy magyarországi infokommunikációs cselekvési terv elkészítésében, amely a 2006-2010 közötti időszak programját megfelelő szakértelemmel és társadalmi kontroll mellett határozná meg.