Virtuális büdzséjáték

Milkovits Gábor, 2006. június 10. 20:06
A francia kormány egy olyan online számítógépes játékot adott ki, amellyel a mezei adófizetők kipróbálhatják, milyen lehet az ország 300 milliárd eurós éves költségvetését kidolgozni, majd elfogadtatni.
A www.cyber-budget.fr oldalon elérhető, Cyber-budget nevű játék tulajdonképpen a pénzügyminiszter sosem hálás feladatát rója a játékosra, akinek az elméleti teendők, azaz a bevételek és kiadások megállapítása és a különböző tételek összeállítása mellett olyan, az életben felmerülő problémákat is meg kell oldaniuk, mint például a büdzsét befolyásoló nemzetközi események kezelése, vagy más miniszterekkel való tárgyalások lefolytatása. Ahogy a valóságban, itt is egy előzetes költségvetés-tervezetet kel benyújtani a parlamentnek, amit aztán ott el is kell fogadtatni.

Jean-Francois Cope francia pénzügyminiszter elmondta, a játék célja az, hogy az emberek megértsék a büdzsé működését és lássák, milyen döntések meghozatala szükséges a jó költségvetés kialakításához. Az ötlet mindenki számára egyértelművé kívánja tenni, hogy az adócsökkentés deficitet eredményez, azaz máshonnan kell forrásokat elvonni a megvalósításához. Franciaországnak az euróövezet többi országához hasonlóan 3% alatt kell tartania az állami költségvetési deficitet.