Rigai nyilatkozat az információs társadalomról

forrás Prim Online, 2006. június 14. 08:06
2006. június 11-12 között Nagy Zsolt romániai távközlési és informatikai miniszter küldöttség élén Lettországba látogatott, ahol részt vett a Rigában megszervezett „Európai Konferencia egy Befogadó Társadalomért” című rendezvényen.
Az eseményen a tárcavezető megbeszélést folytatott a jelenlevő miniszterekkel és magas rangú hivatalnokokkal, illetve a résztvevő gazdasági szféra képviselőivel. Vasárnap, június 11-én Nagy Zsolt részt vett a miniszteri találkozón, ahol elfogadták a konferencia eInclusion-ra (eBevonás, eBefogadás) vonatkozó zárónyilatkozatát, amely rögzíti az Európai Bizottság prioritását ezen a területen. „Az információs társadalomra való felkészülés az Európai Unió versenyképességének alapkövetelménye. A kevésbé fejlett régiók és országok több szempontból is hátrányos helyzetben vannak, elsősorban az infrastruktúra, a szolgáltatások, a társadalmi szervezőképesség terén. Épp ezért szükségessé válik a digitális lemaradás felszámolása ezekben a régiókban, a technológia, az infrastruktúra, a digitális tartalmak, az ismeretek javítása és fejlesztése által” - fogalmaz a rigai nyilatkozat.

„Romániában jelentős digitális lemaradás van egyes földrajzi régiók esetében, illetve város-vidék viszonylatban, ezen területek felzárkóztatása érdekében készítjük elő Románia szélessávú stratégiáját, illetve olyan projekteket irányítunk, mint a „Tudásalapú Gazdaság”. Az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felzárkóztatásra, 2010-ig az Európai Unió lakosságának 90% számára hozzáférhetővé kell váljon a széléssávú internet. Románia is ez irányba tart. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a régiók közötti, a város-vidék esetében megmutatkozó, vagy éppen a különböző társadalmi csoportoknál fellelhető különbségek csökkentése, a kevésbé fejlett területek felzárkóztatása lehetséges. Az elmúlt évben például a szélessávú internet-kapcsolatok száma 96%-al növekedett Romániában, ez napi 1 009 új csatlakozást jelentett” - tájékoztatta Nagy Zsolt a csúcstalálkozó résztvevőit.