Szerverkonszolidáció felsőfokon

(x), 2006. június 14. 23:03
Napjaink költségérzékeny vállalati informatikájának egyik fontos és manapság egyre jobban előtérbe kerülő kérdése a szerverkonszolidáció. Egy megfelelően átgondolt, apró részletekig kiterjedő szerverkonszolidáció egyben kiszolgáló és kliens oldali alkalmazáskonszolidációt is megvalósíthat, tovább csökkentve informatikai rendszerünk komplexitását, megfeleltetve a szabványosítási törekvéseknek.

Miért is van szükség magára a fizikai értelemben vett konszolidációra? A kérdésre adott válasz a következő: Egyszerűbb, moduláris felépítésű, kis hely és áramfelvétel igényű, könnyen bővíthető és felügyelhető eszközpark, párosulva az informatika üzemeltetésére és támogatására fordított kiadások drasztikus csökkenésével. Erre a feladatra, minden kétséget kizárva az egyik legalkalmasabb eszközrendszer az alábbiakban részletesen bemutatásra kerülő IBM BladeCenter.

Bemutatkozik az IBM BladeCenter:

Az IBM BladeCenter 2002-es bejelentése óta piacvezető, nagyfokú integráltsága, menedzsment szolgáltatásai a konkurencia fölé emelik. Az IBM BladeCenter egy olyan rendszer, amiben IBM Blade szerverek és kommunikációs, tárolóhálózati kapcsolók találhatók. Az IBM Blade vagy penge szerver egy vékony áramköri lap, amin a memória, processzorok, merevlemezek és egyéb kiegészítő kártyák modulárisan helyezhetők el.

Az IBM BladeCenter egyedi ismertető jelei:

Kis helyigény, egy 42 egység magas szerverszekrényben 84 darab penge szervert és ez által 168 darab processzort tudunk elhelyezni. Ezeknek a szervereknek az áramfelvétele és hőleadása jóval kisebb, ezáltal az egy kilowattra eső számítási kapacitás akár harminc százalékkal is nagyobb lehet, mint hasonló darabszámú, hagyományos szerverek esetében. A penge szervereket magában foglaló 7 egység magas keret (chassis) minden alkotórészében-a szervereket a különböző egységekhez kapcsoló buszrendszer (midplane), tápellátás, menedzsment modul, konzol, hálózati és tárolóhálózati kapcsolatok - redundáns. Ez a tulajdonság a keretben található összes kiszolgáló gép számára egyenletesen magas üzembiztonságot, rendelkezésre állást eredményez, továbbá az integrálható hálózati és tárolóhálózati kapcsolók minimális külső kábelfelhasználást tesznek lehetővé. Az IBM, a BladeCenter termékkel elérte az integráltságnak azt a szintjét, ami a kiszolgáló gépek működéséhez általánosan szükséges kommunikációs-hálózati, tároló-hálózati, tápellátó, felügyeleti és konzol eszközöket is magába foglalja.

Az  IBM BladeCenter felépítése:

Az IBM BladeCenter alapjait egy 7 egység magas keret alkotja. Ez a keret ad otthont az elölről csatlakoztatható 14 darab penge szervernek, és a CD/DVD ROM -nak ,Floppy-nak, USB port-nak és információs panelnek helyet adó tálcának (Media Tray).A keretbe hátulról illeszthető négy darab kommunikációs és tárolóhálózati kapcsolómodul, továbbá a redundáns párt alkotó két darab felügyeleti, négy darab táp és két darab nagyhatásfokú ventillátor modul. A keret közepén található az a redundáns buszrendszer(midplane), ami a szerverek, kapcsolók, tápellátás, felügyeleti eszközök között biztosítja a kommunikációt.