Az Európai Unió polgárainak 37%-a nélkülözi a számítógépes alapismereteket

Milkovits Gábor, 2006. június 21. 07:35
Az Eurostat legfrissebb, 2005-re vonatkozó felmérése szerint az EU népességének 37%-a semmilyen számítógépes alapismerettel nem rendelkezik.
Az arány Görögországban a legrosszabb, 65%, de Magyarország is csupán "hátulról a harmadik" a maga 57%-ával, amellyel a görögökön kívül csupán az olaszokat előzzük meg. 50% feletti még a számítógépet kezelni nem tudók aránya Cipruson, Portugáliában (54-54%), illetve Litvániában (53%). Az összehasonlítás akkor mutat csak igazán kedvezőtlen képet ránk nézve, ha figyelembe vesszük, hogy az igen hasonló adottságú Szlovákiában csupán 27%, Lengyelországban pedig 45% a számítógépes analfabéták aránya. Ezzel szemben a szám Norvégiában és Dániában alig 10%, Svédországban 11%, a népesebb nemzetek közül pedig a németek csupán 21, a britek pedig 25 százalékban nem értenek a kompjuterhez.

A korcsoportok szerinti felosztásban a 16-24 év közöttiek 10, míg az 55-74 évesek már 65 százalékban nélkülözik a számítógépes alapokat az EU össznépességében. Az iskolai végzettség alapján a diplomások körében csupán 10% nem értett a számítógéphez, a diákok körében ennél is alacsonyabb, 4% volt az arány, a munkanélkülieknél viszont 39%. A felmérésben Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Málta és Spanyolország nem vett részt, mivel azonban a többi ország eléri a tagállamok 55, illetve a népesség 60%-át, ezért az átlageredmény nagyjából érvényesnek tekinthető az EU egészére. A részletes táblázatok, angol nyelven itt olvashatók.