Francia Google Earth-rivális szolgáltatás

Milkovits Gábor, 2006. június 24. 18:11
A franciák saját részletes kereshető online műholdkép-adatbázist bocsátottak a felhasználók rendelkezésére, amely a mögötte álló intézmények szerint részletesebb felvételeket tartalmaz az országról, mint a legismertebb Google Earth.
A Google Earth kapcsán tavaly több állam kormánya is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szolgáltatást esetleg terroristák is felhasználhatják cselekményeik kiterveléséhez. Jacques Chirac francia elnököt mindenesetre úgy tűnik, hogy kevéssé aggasztja ez a lehetőség. Az általa is teljes mellszélességgel támogatott új portállal kapcsolatban hivatalán keresztül úgy nyilatkozott, hogy Franciaországnak szüksége van egy ilyen online szolgáltatásra ahhoz, hogy a technológia élvonalában maradjon. Emellett az Európai Unió új Galileo műholdas navigációs rendszerének beindítása, illetve a kapcsolódó mobiltelefonos megoldások mind-mind jól mutatják, hogy a terület nagy jövő előtt áll a térségben. A szolgáltatás Chirac szerint a demokrácia szempontjából is fontos, mivel a polgároknak joguk van minél több tényt megismerni a környezetükkel kapcsolatban.

A francia Nemzeti Földrajzi Társaság és a Földtani Kutatóintézet által közösen kifejlesztett portál a http://www.geoportail.fr/ oldalon érhető el, és a bejelentéssel egy időben már üzemel is. A lefedett terület a tengerentúli francia fennhatóság alatt álló térségeket is magában foglalja, St Pierre és Miquelon-tól Új-Kaledóniáig.