Az Intel eladta kommunikációs csipgyártó részlegét a Marvell-nek

Milkovits Gábor, 2006. június 28. 10:06
Az Intel 600 millió dollárért eladta a Marvell-nek kommunikációs és alkalmazásközpontú csipeket gyártó részlegét, amely magában foglalja a mobiltelefonos lapkákat gyártó területet is.
A sajtóban egy korábbi Intel bejelentés nyomán, amely költségcsökkentő intézkedéseket ígért a vállalatnál, már hetekkel ezelőtt napvilágot láttak találgatások az üzletág eladásával kapcsolatban. Az ügylet lehetőséget biztosít a cégnek, hogy ezentúl több erőforrását összpontosíthassa fő tevékenységére, a számítógépes processzorok fejlesztésére és gyártására. Ami a Marvell-t illeti, Sehat Sutardja elnök-vezérigazgató szerint a vétel révén megnyílt előttük a lehetőség, hogy hosszú távon vezető pozíciót vívjanak ki a mobiltelefonos és szórakoztató elektronikai csipek piacán. A Marvell jelenleg vezeték nélküli kommunikációs, kontroller, illetve energiagazdálkodás-vezérlő lapkákat gyárt, elsősorban hordozható eszközökhöz.

Az Intel a teljes vételárat pénzben kapja, habár lehetősége van 100 millió dollár értékű Marvell részvény megszerzésére is. A tranzakció várhatóan 4-5 hónapon belül lezárul. Az eladott ágazat, amely a gyártáson kívül tervezési, tesztelési és marketing részlegeket is magában foglal, mintegy 1400 dolgozót foglalkoztat, akik a Marvell tervei szerint többségükben a helyükön maradnak majd.