NHH határozattervezet a mobil hívásvégződtetés díjainak csökkentésére

Kovács Attila, 2006. június 29. 16:28
Az NHH mai sajtótájékoztatóján Pataki Dániel elnök és Nyevrikel Emília, az NHH Tanácsának tagja ismertette azt a hatósági piacelemzési határozattervezetet, amelynek közeljövőbeli határozatra emelkedésével 2009. január elsejére elérhető, hogy mindhárom magyarországi mobilszolgáltató (Pannon, T-Mobile, Vodafone) hálózatában költségalapú szintre, várhatóan percenként 16,84 Ft-ra csökkenjen a hívásvégződtetés díja.
Az NHH saját mobil költségalapú díj modelljével, illetve a következő három évre szóló határozatával kiszámíthatóvá, átláthatóvá teszi a piaci folyamatokat, a vezetékes- és mobilhálózatokból indított és a mobilhálózatokban végződtetett hívások nagykereskedelmi végződtetési díjait 2009 január elsejéig, mintegy 40-50 százalékkal csökkenti. Ezzel megszűnik az eddigi nehézkes gyakorlat, hogy a szolgáltatók által beadott költségmodelleket javítgatta az NHH, illetve ezáltal a hatóság jelentősen segíti a vezetékes- és mobiltelefonálás fogyasztói árának további csökkenését – mondta Pataki, aki így foglalta össze a határozattervezet céljait: valódi költségalapúság, fokozatosság (3 évre elnyújtva), kiszámíthatóság, illetve a jelenlegi nagykereskedelmi díjak közötti különbségek eltűntetése.

A most az NHH honlapján publikált határozattervezet nyilvános vitája után, valamint az EU-s jóváhagyást követően, a várhatóan szeptemberben megjelenő végleges határozat kötelezni fogja a szolgáltatókat, hogy 30 napon belül adják be jóváhagyásra saját modelljeik alapján a költségszámításaikat. A szolgáltatóknak nem kell beadni költségszámítást, ha elfogadják a Tanács által megállapított árszintet. Ha viszont a szolgáltatók saját költségszámítást adnak be, és abban bizonyítani tudják, hogy költségalapú díjuk eltér a Tanács által megállapított 16,84 Ft-tól, akkor ennek a díjnak az érvényesítésére 2009 január elsejétől kerülhet sor.

A Tanács által közzétett határozattervezet szerint a mobilszolgáltatók végződtetési díjai az elkövetkező években folyamatosan csökkennek, és 2009 január elsejére megszűnik a Magyar Telekom (T-Mobile), a Pannon és a Vodafone által alkalmazott végződtetési díjak közötti különbség. A jelenleg érvényes végződtetési díj a Magyar Telekom (T-Mobile) hálózatában napszaktól függően átlagosan 27,17 Ft/perc, a Pannon hálózatában 29,44 Ft/perc a Vodafone hálózatában pedig 32,61 Ft/perc.

A határozattervezet szerinti végződtetési díj elérése három lépésben történik majd meg, a Magyar Telekomnak mindháromszor 14,74 százalékkal, a Pannonnak mindig 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell csökkentenie hálózatában a végződtetési díjat.

Pataki Dániel elmondta, hogy a mobil végződtetési díjak terén 2006. január 1-én Magyarország Európában a 15. helyen állt, a határozat nyomán 2009-re várhatóan felkerülhet a 10. helyre.

Nyevrikel Emília megemlítette, hogy a szolgáltatók bizonyos mértékig be lettek vonva az NHH költségmodell-építési munkájába. Az elkészült 56 oldalas modell is részét képezi a publikus NHH határozattervezetnek. A végleges határozat megszületése előtt az EU megfelelő szerve is megteszi esetleges észrevételeit.