Az FBI elkapta Amerika legveszélyesebb filmkalózait

Genda Csongor Zoltán, 2006. június 30. 19:02
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a napokban lecsapott a feltehetőleg az Egyesült Államok legnagyobb filmkalóz bandájának számító csoportra.
Az FBI nyomozói a New York-i razziák során 13 olyan személyt vettek őrizetbe, akiket a mozis felvételek készítésével, valamint terjesztésével vádolnak. A hatósági közlemény szerint a bűnbanda tagjai a legújabb kasszasikereket a mozikba becsempészett digitális kamerákkal felvették, és röviddel a premier után megkezdték azok internetes forgalmazását. A filmipar képviselői úgy vélik, hogy az 1999 óta működő csoport tehető felelőssé az Amerikában közkézen forgó kamerás verziók megjelenésének a feléért. Egy az idén májusban közzétett tanulmány szerint a hollywoodi stúdiók évente több mint hatmilliárd dolláros bevételkiesést kénytelenek elszenvedni az efféle illegális kópiák nagyszámú terjedése miatt.

A házkutatások során a nyomozók számos kamerát valamint kalózmásolatot tartalmazó adathordozót is lefoglaltak bizonyíték gyanánt. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a vádlottakat, akkor a gyanúsítottak akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak.