Mp3 lejátszót ad a Napster a hűséges előfizetőknek

Milkovits Gábor, 2006. július 1. 10:08
Azok, akik Amerikában egy évre előfizetnek a „Napster To Go” internetes zeneletöltő szolgáltatásra, most egy 256 MB-os lejátszóhoz ingyen, egy 1 GB-oshoz pedig 50 dollárért hozzájuthatnak.
A konstrukció nagyon hasonlít ahhoz, amit a mobilszolgáltatók alkalmaznak az egyes előfizetések értékesítésénél, ahol hűségnyilatkozat fejében a bolti árnál jóval olcsóbban hozzá lehet jutni a készülékekhez. Az online zeneáruházak közül a Napster az első, amely ezzel a fogással él, ám siker esetén valószínűleg lesznek még követői. A Napster To Go havidíja 15 dollár. Maga az 1 GB-os lejátszó a Napster saját DRM10 PlaysForSure fájljai mellett kompatibilis még a mp3, WMA és WAV zenei, illetve az MPEG 4 mozgóképes és jpeg képi tartalmakkal is, mely utóbbiak a 120 x 180 képpontos, színes LCD kijelzőn tekinthetők meg. A készülék beépített FM rádióval is fel van szerelve, Li-polimer akkumulátora pedig 35 órányi lejátszást támogat.

A valaha illegális zeneletöltő portálként indult Napster mára fizetős zeneáruházzá alakult, amelynek fő riválisa a piacvezető Apple iTunes. A tömörített formátumú digitális zenék piacán gyakorlatilag minden szereplő a csak egymással kompatibilis iTunes és iPod babérjaira tör, kérdés azonban, hogy a Napster-éhez hasonló ötletek jelentik-e a megoldást. Egyes szakértők szerint az iPod korszak végét a multimédiás mobiltelefonok és a hozzájuk kapcsolódó, életképes zeneletöltő konstrukciók elterjedése hozza majd el.