Ezúttal a blogokat és a keresőprogramokat vette célba a kínai kormány

Milkovits Gábor, 2006. július 2. 10:03
Az internet-kávézók, honlapok és levelezőrendszerek után most a blogok és a keresőprogramok megtisztítására, azaz cenzúrájára készül a kínai kormányzat.
Cai Wu, az Államtanács Információs Hivatalának igazgatója hivatalos közleményében elmondta, hogy az „illegális és egészségtelen” tartalmak egyre inkább elárasztják az online naplókat és keresőket, ezért hatásos lépéseket fognak tenni azért, hogy ellenőrzés alá vonják a BBS üzenő-falakat, blogokat, valamint a keresőoldalakat. A kínai hatóságok többnyire a pornográfia, az erőszak és az illegális szerencsejáték elleni küzdelemre hivatkoznak, a valódi célpont azonban nyilvánvalóan az internet által biztosított szólásszabadság.

A keresőoldalak ellenőrzése különösen kényes kérdés, mivel a legismertebbek, a Google a Yahoo és az MSN Search amerikai székhelyű vállalatok fennhatósága alatt állnak, az ottani közvélemény pedig igencsak kényes a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos kérdésekre. Az amerikai közvélemény mindenképpen ellenzi, hogy ezek a tartalomszolgáltatók asszisztáljanak a kínai kormány cenzúrájához, márpedig ez esetben lehetőségként csakis a hatalmas piacról való kivonulás marad számukra.