Központi távközlési felügyeletet szeretne az EU

Milkovits Gábor, 2006. július 4. 19:41
Viviane Reding, az Európai Unió informatikai és Telekommunikációs Biztosa a héten olyan tervekről számolt be, melyek szerint az unió egy központi távközlési felügyeleti szervet kíván felállítani az ágazat szabályozására.
A szervezet Reding szerint összehangolná a 25 nemzeti szabályozó testület munkáját, hasonlóan ahhoz, ahogyan ez a központi bankok esetében már megvalósult. Az intézményhez egy olyan testület is társulna, amely a rádiófrekvenciák kiosztását szabályozná, úgy ahogyan az az Egyesült Államokban is történik. Ez utóbbival kapcsolatban félelmek merültek fel a tagállamokban arra vonatkozóan, hogy a hullámsávok felszabadításából és használatba adásából származó bevételek a jövőben az egyes tagországok költségvetése helyett az EU központi kasszájába folynának be. A brit sajtóban már napvilágot láttak olyan vélemények, amelyek hevesen ellenzik ezt az elképzelést.

A központi piaci szabályozó testület felállítása mellett Reding ígéretet tett arra, hogy az unió olyan lépéseket tervez a közeljövőben, amelyek a felügyeleti szféra fejlesztése mellett bátoríthatják a rádiós hullámsávok hatékonyabb felhasználását, illetve elősegíthetik a versenyt és a befektetések növekedését az ágazatban.