Az eBay letiltotta a Google új online fizetési rendszerét

Milkovits Gábor, 2006. július 8. 18:57
Az eBay online aukciós ház legfrissebb listáján a mintegy negyven olyan fizetési rendszer között, amelyeket a szolgáltatás nem támogat, szerepel a Google új, Checkout nevű megoldása is.
Az eBay hivatalosan azzal indokolja a Google Checkout blokkolását, hogy a szolgáltatás még nem egy igazán kipróbált megoldás. A Google szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy habár a szolgáltatás ugyan valóban csak egy hete indult, ám a hátterében húzódó technológiát már jó ideje használják az olyan online alkalmazásoknál, mint például az AdWords vagy a Google Video. Elemzők leginkább arra gyanakodnak, hogy az eBay a saját tulajdonában lévő, piacvezető online fizetőrendszer, a PayPal riválisának tartja a Google Checkout-ot, és ez a tiltás valódi oka. A Google viszont már többször kijelentette, hogy a Checkout nem akar az eBay és a PayPal konkurense lenni, egyébként is egy eltérő konstrukcióról van szó.

A PayPal egyébként arról nem nyilatkozott, hogy a tiltás átmeneti, vagy hosszabb távra szól-e. A dolog pikantériája, hogy a Google fizetett hirdetéseinek egyik legnagyobb ügyfele éppen az eBay.