A letöltések miatt profilt vált a chicagói jazzrádió

Milkovits Gábor, 2006. július 8. 20:23
A chicagói WBEZ rádió, amely az amerikai metropolisz jazz-zenét játszó helyi rádióállomása, bejelentette, hogy az internetes zeneletöltések konkurenciája miatt profilt vált, és ezentúl főleg híreket és közéleti műsorokat sugároz majd.
A független adó vezetői szerint a lépés oka egyértelműen az, hogy nem tudnak versenyre kelni az online zeneletöltésekkel, így nagyon sok hallgatót veszítettek az utóbbi időben. Ezért aztán csak az a választásuk maradt, hogy vagy abbahagyják, vagy műsorstruktúrájukon változtatnak. A döntést kiterjedt piackutatás előzte meg, és az eredmény tulajdonképpen sok zenei profilú független rádióállomás szomorú jövőjét vetíti előre. A digitális zenék akár törvényes, akár illegális letöltése már több ilyen adót is nehéz helyzetbe hozott, a WBEZ sorsa azonban azért számít különlegesnek, mert azt jelenti, hogy Chicagóban, a jazz északi fővárosának számító metropoliszban ezentúl gyakorlatilag nem lesz hallható a műfaj az éterben.

Az élő jazz azért még tartja magát a "szeles városban", sokan pedig bíznak benne, hogy a műholdas és internetes rádióadók, vagy a WiFi forró pontok kínálta lehetőségek pótolják majd a hiányt.