A Ricoh egyesíti HD DVD-t és a Blu ray-t

Genda Csongor Zoltán, 2006. július 10. 18:11
A DVD utódformátumát illetően ezidáig nem sikerült megegyezniük a gyártóknak, és minden jószándékú törekvés ellenére az idei év első felében piacra kerültek az új kéklézeres szabványokat támogató készülékek. Az EETimes azonban hírül adta, hogy a japán Ricoh kifejlesztett egy olyan megoldást, amelynek segítségével egyesíteni lehet a Blu ray és HD DVD formátumokat. A lap értesülései szerint a héten bemutatásra kerülő technikával felszerelt univerzális optikai meghajtók kezelnék mind a két új szabványt és ezen kívül pedig kompatibilisek volnának a CD- illetve DVD-lemezekkel is.
Mint ismeretes, a különböző korongok esetében változik az olvasási mélység, így például a Blu ray-lemezeknél 0,1 mm, a HD DVD valamint a hagyományos DVD-k esetében 0,6 mm, míg a CD-k olvasási mélysége 1,1 mm. A Ricoh munkatársai azonban leküzdötték ezt a problémát, és kifejlesztettek egy olyan megoldást, amely megállapítja, hogy milyen formátumot helyeztek be a meghajtóba, és egy speciális diffrakciós rács pedig ennek megfelelően állítja be a lézerfejet.

Ugyan eddig még csak az olvasó készülékek esetében értek el sikereket a japán vállalat szakemberei, mivel az új komponens alkalmazásával a lézer veszít erejéből, és így az már nem alkalmas a korongok égetésére. Ebből kifolyólag eleinte csupán lejátszókba fogják beépíteni a kompatibilitást biztosító alkatrészt, amelyet év végéig leszállít a Ricoh a számítógépgyártóknak is. A későbbiekben viszont várható a mind a négy formátumot kezelő írók érkezése is.