Három éven belül 32 magos processzort tervez az Intel

Milkovits Gábor, 2006. július 10. 18:24
Az Intel 2009/2010-re olyan processzort tervez forgalomba hozni, amely nem kevesebb, mint 32 darab 2 GHz-es magot tartalmaz majd.

A terv jól mutatja azt az elmozdulást, amely az exponenciális órajel-növelés helyett egyre inkább a sokmagos architektúrára helyezi a hangsúlyt, a „Gulftown” kódnévvel ellátott szuperlapka azonban az első konkrét „many core” termék, amelyet az Intel kihirdetett. A „Keifer” néven jegyzett sokmagos projekt keretében 32 nm-es technológiával gyártanak majd egyenként négy magot tartalmazó csomópontokat, amelyekből a Gulftown nyolc darabot fog magában foglalni. Mivel a processzormagokat egyenként 2 GHz-esre tervezik, az óriáslapka teljesítménye jó tizenötször felülmúlja majd a mostani leggyorsabb termékekét. Emellett a csomópontok egy-egy 3 MB-os, a magok által közösen használt LLC gyorsítótárat, illetve 512 KB L2 cache-t tartalmaznak majd.

Az az architektúra, amely lehetővé teszi majd a sokmagos processzor alkalmazását a tervek szerint 2008-ra várható az Intel-től, így ha tartják a menetrendet, reális lehet a Gulftown 2009/2010-es kibocsátása. Érdekesség, hogy alig öt évvel ezelőtt, amikor még szó sem esett a sokmagos lapkákról, a cég 20 GHz-es egymagos processzorokat jósolt az évtized végére.