Románia: Nagy Zsolt az információ-technológiai infrastruktúra fejlesztéséről

forrás Prim Online, 2006. július 12. 14:11
Nagy Zsolt romániai távközlési és informatikai miniszter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke 2006. július 10-én, Brassóban találkozott a megye polgármestereivel, és a dekoncentrált intézmények vezetőivel. A délelőtti beszélgetés során a tárcavezető bemutatta a minisztérium által kidolgozott, a közigazgatást érintő programokat.
A minisztérium szempontjából az egyik legfontosabb célkitűzés a vidék és város közötti technológiai különbség csökkentése, ennek érdekében számos programot dolgozott ki a tárca. Ezek közül a legfontosabb a Tudásalapú Gazdaság nevű projekt, illetve a Teleház-program. A közelgő EU-csatlakozás kapcsán a miniszter kihangsúlyozta: már csak öt hónap áll az önkormányzatok rendelkezésre, hogy életképes projekteket dolgozzanak ki annak érdekében, hogy lehívhatóak legyenek a mintegy 30 milliárd euró értékű strukturális alapok. Ebből az összegből közel 400 millió eurót a távközlési infrastruktúra, az információs társadalom fejlesztésére fordítanak majd.

A miniszteri programot az RMDSZ tisztségviselőkkel történő találkozó zárta, ahol a magyarok által is lakott települések modernizációs lehetőségeiről, és az RMDSZ szervezeti életéről tárgyaltak. Az erdélyi települések esetében az RMDSZ eddig is nagy figyelmet fordított az információs társadalom fejlesztésre, a közlejövőben fokozottabb hangsúlyt kell fektetni a kínálkozó modernizációs lehetőségek kihasználására – hangsúlyozta Nagy Zsolt.