280,5 millió eurós bírságot szabott ki az EB a Microsoftra

Milkovits Gábor, 2006. július 12. 18:21
Amint azt egy ideje már sejteni lehetett, az Európai Bizottság újabb, ezúttal 280,5 millió euró pénzbüntetéssel sújtotta a Microsoftot, amiért a szoftverkonszern az EB álláspontja szerint nem tett maradéktalanul eleget az uniós szerv 2004. márciusi monopóliumellenes határozatának.
A bírság a 2005. december 16. és 2006. június 20. közötti időszakra vonatkozik, és napi 1,5 millió eurónak felel meg, azaz valamivel kevesebb, mint az első körben lehetséges maximális 2 millió. Abban az esetben viszont, ha a Microsoft továbbra sem felel meg az előírt rendelkezésnek, úgy az összeg megduplázódhat, vagyis napi 3 millió euróra emelkedhet. A 2004. márciusi pénzbüntetés összege 497 millió euró volt. Nelie Kroes, az EB Versenyügyi Biztosa meglehetősen élesen fogalmazott a döntés indoklásakor, amikor kifejtette, hogy a Microsoft eddig még a legcsekélyebb mennyiségű használható információval sem szolgált a Windows szerver kezelőrendszerre vonatkozóan. Márpedig a Media Player szoftver nélküli Windows forgalmazása mellett az volt a 2004-es EB határozat másik sarokköve, hogy a Microsoft osszon meg alapvető műszaki információkat versenytársaival a Windows szerverplatform kezelőrendszeréről, annak érdekében, hogy a konkurens cégek is a rendszerrel maradéktalanul együttműködő alkalmazásokat fejleszthessenek.

A Microsoft részéről megalapozatlannak minősítettek az EB döntését és a pénzbüntetést, egyúttal pedig kihangsúlyozták, hogy a cég óriási erőfeszítéseket tett már annak érdekében, hogy megfeleljen a bizottság 2004-es határozatának. Ezt alátámasztandó kiemelték, hogy jelen pillanatban is mintegy háromszázan dolgoznak azon, hogy a július 18-ai határidőre kidolgozzák a megkövetelt alkalmazáscsomagot. Brad Smith, a Microsoft vezető ügyvédje kiemelte, hogy semmilyen pénzbírságot nem tartanak indokoltnak, elsősorban az EB eredeti döntésének homályossága miatt. Hozzátette, hogy az eddigiekhez hasonlóan ez ellen a döntés ellen is fellebbezni fognak az illetékes bíróságon. Eddig még egy ilyen kereset ügyében sem született határozat, habár áprilisban már volt egy meghallgatás.

Neelie Kroes a Microsoft álláspontjával ellentétben teljesen világosnak és egyértelműnek minősítette az EB 2004-es döntését, amely interoperabilitást lehetővé tevő információkat kér számon, józan és diszkriminációmentes feltételek mellett. A Microsoft az eltelt több mint két esztendő során többször is halasztást kért, miközben kitartóan hangsúlyozta elkötelezettségét a határozat feltételeinek teljesítésére, mostanra azonban úgy látszik, elfogyott az Európai Bizottság türelme.