Gondolatátvitellel irányítható a számítógép

Genda Csongor Zoltán, 2006. július 13. 18:15
Az amerikai Cybernetics cég tudósai kifejlesztettek egy olyan agyba ültethető csip-implantátumot, mely segítségével a kétoldali végtagbénulásban szenvedők is képesek pusztán a gondolatuk által irányítani egy számítógépet vagy akár a tévékészüléket is.
Korábban már végeztek hasonló kísérleteket állatokon, azonban most végre sikerült két mozgássérült személyen is sikeresen letesztelni a BrainGat névre keresztelt készüléket. A számítógéppel kommunikáló csipet a kutatók összekötötték az alanyok agyának a mozgásért felelős részével, és egy rövidke betanítás után a teljesen béna illetők képesek voltak gondolataikkal irányítani a kurzort, megnyitottak egy e-mailt, sőt egyikük egy egyszerű számítógépes játékkal is eljátszadozott több-kevesebb sikerrel. Ezen kívül azonban a tévékészülék távkapcsolóját is kezelni tudták a tesztszemélyek valamint egy mesterséges kezet is mozgásra késztettek azok gondolatai.

A továbbiakban a kutatók olyannyira tökéletesíteni szeretnék ezt a megoldást, hogy aztán a készülék segítségével a rászorultak tolószékeket és kifinomult mozdulatok végrehajtására alkalmas végtagprotéziseket is irányíthassanak. A későbbiekben a tudósok reményei szerint az is elképzelhető, hogy a lebénult személyek saját testrészeiket is mozgatni tudják majd a csipen keresztül az agyukból továbbküldött jelek által.