"Csupán" két évet kapott a rendszert kritizáló internetes újságíró

Genda Csongor Zoltán, 2006. július 14. 20:21
Kínában a tegnapi napon két év börtönbüntetésre ítéltek egy internetes újságírót, mert a vád szerint az valótlan információkat publikált a világhálón a kommunista rezsimet illetően.
A nemzet újabb veszélyes ellenségének titulált Li Yuanlong, a Bijie Daily lap munkatársa még 2005 nyáron közölte a hatóságoknak nem tetsző, a szocialista rendszer megdöntésére irányuló provokatív írásait, amiért még tavaly szeptemberben letartóztatták. Li a munkanélküliséget és a nincstelen vidéki lakosok sorsát feszegető cikkeit egy az Egyesült Államokból üzemeltetett kínai nyelvű hírportálon jelentette meg, amelyet sajnálatos módon a "kínai nagy tűzfal" miatt az ázsiai ország lakosai nem tudnak lehívni. A rezsim őrzői azonban felfigyeltek az állam imázsát romboló esszékre, és felkutatták annak szerzőjét.

Az országban ezelőtt számos hasonló per lezajlott már, ám minden esetben szigorúbb büntetést róttak ki a kommunista rezsim ellenségeire. Li ügyvédje elmondta, hogy szerinte az igencsak enyhének számító ítélet az erős nemzetközi nyomásnak tudható be.