Az EU Elsőfokú Bíróság semmissé nyilvánította a Sony BMG egyesülést

Milkovits Gábor, 2006. július 15. 10:04
Az Európai Unió Elsőfokú Bírósága érvénytelennek nyilvánította az Európai Bizottság 2004-ben kiadott engedélyét a Sony Music és a BMG lemezkiadók egyesüléséhez.
A bíróság azzal indokolta a határozatot, hogy az illetékes felügyeleti szerv nem vizsgáltra meg elég alaposan azt a kérdést, hogy az egyesülés nem hozza-e monopolhelyzetbe az új céget. Az eljárást kezdeményező, mintegy 2500 független lemezkiadót tömörítő Impala nevű társaság szerint a Sony BMG az egyesüléssel mindenképpen igen előnyös helyzetet élvez, ami kedvezőtlenül érinti a többi társaságot. A Sony és a Bertelsmann részéről úgy nyilatkoztak, hogy a döntés nem befolyásolja a 2004. augusztusa óta működő Sony BMG társaság tevékenységét. A két vállaltnak mindenesetre a határozat értelmében hét napon belül újból be kell nyújtania folyamodványait monopóliumellenes felülvizsgálat céljából.

Mostanáig ez az első olyan eset, amikor az illetékes EU bíróság felülbírálja az EB cégegyesülést jóváhagyó döntését. Szakértők szerint a határozat visszafoghatja az Európában működő cégek egyesülési kedvét, sőt konkrét ilyen jellegű tárgyalásokat is megakaszthat.