Az amerikaiak 65%-a rendszertelenül frissíti vírusirtóját

forrás Prim Online, 2006. július 17. 18:13
A Harris Interactive kutatása szerint a felhasználók nem frissítik rendszeresen antivírus szoftverüket, így védtelenek maradnak a kórokozók jelentős részével szemben. A probléma az amerikaiak nagy részét érinti: 42 százalékuknak már fertőződött meg úgy számítógépe, hogy azon volt aktív vírusirtó.
Az amerikaiak többsége alábecsüli az interneten keringő kórokozók számát, és nem frissíti rendszeren vírusirtóját - derül ki a Harris Interactive kérdőíves kutatásából, melyet a kutatócég az Eset Software megbízásából több mint 2 000 18 év feletti válaszadó megkérdezésével végzett.

Míg a NOD32 antivírus rendszert gyártó Eset Software laboratóriumának adatai szerint naponta több mint 10 000 egyedi kártevő kering a világhálón, addig a válaszadók 80%-a csak tized ennyire becsüli a vírusok számát, és többségük nem fordít figyelmet antivírus rendszerének frissítésére sem.

Az adatokból az is kiderült, hogy a válaszadók 65%-a halasztotta már el vírusirtója frissítését például azért, mert úgy gondolta, hogy az megzavarta volna abban, amit éppen csinált. Sokan gondolják azt is, hogy a vírusirtó frissítése "még várhat egy kicsit", vagy egyszerűen nem biztosak abban, hogyan kell elvégezni azt.

Hol a hiba?


"A kutatás megmutatta, hogy az internetezők többsége hamis biztonságérzettel rendelkezik" - nyilatkozta a felmérés kapcsán Andrew Lee, az Eset vezető kutatója. A szakember szerint a nulladik napi támadások növekvő száma mellett a felhasználóknak sokkal jobban oda kellene figyelniük számítógépeik védelmére.

Andreas Marx, az AV-Test.org független laboratóriumának vezetője szerint az eredmények azonban azt is jelzik, hogy a vírusirtó ipar szereplői által kínált megoldások sokszor kívánnivalót hagynak maguk után. "Az, hogy a felhasználók ilyen gyakran döntenek a frissítés elhalasztása mellett, jelzi, hogy tapasztalataik szerint a vírusirtók nehezen kezelhetők, illetve a frissítés leterhelheti rendszerüket."

A régebbi Windows operációs rendszereken is futó, alacsony erőforrás igényű NOD32 antivírus rendszert a szakemberek ugyanakkor pozitív példaként emelik ki. A NOD32 automatikus frissítése gyors és világos, miközben a felhasználók megszakítás nélkül folytathatják munkájukat. Emellett plusz védelmet jelent, hogy a NOD32 antivírus rendszer fejlett heurisztikus képességeinek köszönhetően proaktív módon, frissítés nélkül is képes felismerni az ismeretlen vírusok és kémprogramok jelentős részét, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ezt a megoldást soha nem kell frissíteni.