Az Intel felkutatta Kelet-Közép-Európa legöregebb számítógépeit

forrás Prim Online, 2006. július 18. 11:46
Az Intel a helyi médiával és disztribútorokkal együttműködve hirdette meg az elmúlt két évben öt közép-kelet-európai országban - Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában - azt a versenyt, melynek keretében felkutatták a vállalatoknál vagy egyéb szervezeteknél használatban lévő legrégebbi személyi számítógépeket. Mostanra ismertté vált a verseny valamennyi győztese.
Különböző területekről, így az egészségügy, az oktatás, a kormányzat, a non-profit szervezetek, az ingatlancégek és a szolgáltató cégek, az iskolák és a rendőrség irodáiból is számos üzleti célokra használt számítógépet regisztráltak a versenyre. A regisztrált gépek kevesebb mint harmada volt ismert márkatermék, a többség külön alkatrészekből összeállított vagy no-name PC volt. A processzorok típusa és gyorsasága a 120 Mhz-es Intel Pentiumtól a 486-os, 386-os és 286-os sorozatokig terjedt egészen a 6 MHz-es frekvencián működő, 8086-os processzorokkal bezárólag. (Érdekesség gyanánt: a mai Intel processzorok 3,8 GHz sebességgel dolgoznak, ami közel 500-szorosa az előbbinek.)

A győztes bolgár PC tulajdonosa a RAVIK OOD kisvállalat Ruse városából, Északkelet-Bulgáriából. A jelenleg elektronikai termékekkel kereskedő vállalat szövegszerkesztésre és fogyasztói adatok rögzítésére használta azt az IBM PC-t, amit 1986-ban gyártottak, és 640 KB memóriával, illetve 10 MB merevlemezzel rendelkezett. A 90-es évek elején egy, a számítógépbe épített egy speciális lejátszó korongnak köszönhetően a PC alkalmas volt arra, hogy nagyobb összejövetelekre és különféle eseményekre készült videofilmeket computer animációval, lássanak el.

A regisztrált cseh vállalatok közül végül a Cseh Köztársaság Tudományos Akadémiájának Fizikai Intézete került ki győztesen. Ez az intézet még napjainkban is egy 1989-ben gyártott Intel 80286 6/12 MHz típusú gépet használ. A PC-t egy ferromágneses rezonancialaborban használják átlagosan heti 3 alkalommal, tudományos berendezéseik működésének koordinálására.

A 2004-ben lebonyolított magyar pályázat győztese egy kis szombathelyi cég tulajdonában állt immár 25 éve. Horváthné Károlyi Piroska az Intel 1980-ban gyártott, 8088-as processzorával ellátott 8 MHz-es frekvencián működő számítógépét nyúltenyészete körüli adminisztratív teendők ellátására használta. (A gép, mely a pályázat lebonyolításának időpontjában Magyarország legöregebb PC-je volt, időközben átadta helyét a következő trónkövetelőnek.)

Romániában a legrégibb, még működő komputerre egy üveggyárban bukkantak Tarnaveni (Dicsőszentmárton) városában, melyet egyszerűbb számlák és adatok tárolására használtak. A számítógép Hyundai márkájú, Intel XT processzorral, 6 MHz frekvencián működik, a tulajdonos szerint még mindig képes a cég igényeinek kiszolgálására.

Szlovákia győztese a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Fizikai Tudományok Intézete lett, mely egy 1986-ban gyártott személyi számítógépet használ, Intel 8086/8 MHz-es processzorral ellátva. A számítógép, mely egy neutrondetektor adatait gyűjtötte össze és archiválta a Lomnici- űcsúcs legmagasabb pontján, napi huszonnégy órás használatban volt. A számítógép 2633 méter magasan található.