4500 köztisztviselő hallgatta a Coedu Távoktatási Kft. elektronikus távoktatási kurzusát

OTS - Cégvonal, 2006. július 18. 11:06
Az e-közigazgatással kapcsolatos gyakorlati útmutató az önkormányzatok munkatársai számára című e-learning képzést több mint 700 közigazgatási hivatalból 4500-nál is több munkavállaló hallgatta a Coedu folyamatos tutori támogatása mellett.
A képzés 2006 májusának első napjaiban sikeresen lezárult és a tanulók 60 százalékos aktív részvételi arányával felülmúlt minden várakozást. A hallgatói lemorzsolódás ezzel a nemzetközi e-learning trendekhez viszonyítva alacsony maradt, ráadásul az általában nehéznek tartott tesztet a tanulók több mint 90 százaléka eredményesen oldotta meg, így a képzésre jelentkezők közül 2587 részesültek oklevélben.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2006 februárjában a Coedu Távoktatási Kft. segítségével távoktatási formában speciális képzést indított önkormányzati munkatársak számára, mely április végén egy online vizsgával zárult. Az e-közigazgatással kapcsolatos gyakorlati útmutató az önkormányzatok munkatársai számára című képzést alapos igényfelmérés előzte meg, melynek során több mint 100 önkormányzat, valamint közel 200 önkormányzati alkalmazott adta meg technikai, infrastrukturális adottságaira vonatkozó adatait. A kérdőívekben emellett a képzés iránt érdeklődők tanulási preferenciáira és a tananyaggal kapcsolatos előzetes ismereteire kérdeztek rá, melynek eredményeként a Coedu Távoktatási Kft. által elkészített tananyag nagymértékben támaszkodhatott a konklúziókból leszűrhető elvárásokra.

A képzés során a tanulók elsajátították a jelenlegi és jövőbeni munkájukhoz szükséges, az e-közigazgatással és a szélessávú elektronikus kommunikációval kapcsolatos ismereteket. A képzés tartalma alapvetően nem informatikai, leginkább az önkormányzatokat volt hivatott támogatni, azok napi tevékenységét segíteni. Alapvető célja egy olyan program megalkotása volt, melynek segítségével a résztvevők elsajátíthatják a szélessávú elektronikus kommunikációval kapcsolatos ismereteket, mint például: e-közigazgatás, e-kormányzat, elektronikus aláírás, hitelesítés, ügyfélkapu, a szolgáltató önkormányzat hatékonyságát növelő eszközök, kommunikációs üzenetek készítése, ügyintézési módszerek, monitoring, tárgyalási technikák, internetes távoktatással és a szélessávval kapcsolatos tudnivalók.

Az átadott tudás minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy a GVOP 4.4.2 pályázat (Szélessávú hálózat önkormányzatok általi kiépítésének támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein) jelenlegi nyertesei eredményesen lássák el vállalt feladataikat, a jövőbeni pályázókat pedig olyan információkkal látta el, amely elengedhetetlen lesz számukra a sikeres pályázáshoz és a hatékony ügymenet megszervezéséhez.