Véleményeket vár a GVH a hírközlési piac szabályozási tervéhez

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 19. 10:01
Szeptember 15-ig várja az érintettek véleményét a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) a hírközlési piac szabályozására közreadott versenypolitikai álláspontjával kapcsolatban - közölte a hivatal az MTI-vel kedden.
A tervezetet várhatóan októberben szakmai konferencián vitatják meg - olvasható a közleményben.

A GVH 1999 után az idén készített ismét az elektronikus hírközlést, a hírközléspiaci versenyt és szabályozás kérdéseit érintő tanulmányt. A nyilvánosság számára is hozzáférhető dokumentumot a hivatal azért készítette el, mert véleményük szerint a 2002-es piacliberalizálás eredményei kézzelfoghatóak, a piaci folyamatok jövőbeni alakulása, fejlődésének irányai jól leírhatók.

Az észrevételek és javaslatok között szerepel egy független, multiszektor-szabályozó hatóság létrehozásának gondolata, melynek létrehozásával növekedne a munka szakmai minősége, a szabályozási költségek egyidejű csökkenésével.

A GVH tanulmányában hangsúlyozza, hogy továbbra is kiemelkedő feladatának tartja a kartellek elleni küzdelmet, biztosítani kívánja az erőfölénnyel való visszaélések megítélése során a befektetések védelmét és az innováció ösztönzését.

Az elektronikus hírközlési piacokon jelentkező összefonódásokat az innovációra figyelemmel kívánja értékelni az érintett piaci szereplők közreműködése mellett.

Megjegyzik: jelen dokumentum közreadásával a tanulmányt más liberalizálódó iparágak szabályozásához is követendő példának kívánják állítani.