Felfesthető antenna

Kiss Ádám Zoltán, 2006. július 20. 19:44
A Research Triangle Institute sikeresen tesztelt egy új megközelítést alkalmazó antennát, a hagyományos antennakiképzés helyett festék szolgál vevő- és adófelületként.
Új távlatokat nyithat a hétköznapi és tudományos életben a festék alapú antenna. Az eredetileg nagy magasságban haladó repülőgépek számára kifejlesztett megoldást sikerrel tesztelték a nevadai sivatagban. Mint ahogy az lenni szokott, itt is a katonai felhasználás az elsődleges, a Föld légkörének peremén haladó járművek könnyebben képesek kommunikálni a bázissal, miközben a legtöbb földi radar és föld-levegő rakéta hatósugarán kívül tevékenykedhetnek. Ennek megfelelően meglehetősen kevés részletet hoztak nyilvánosságra az új eljárásról, annyi bizonyos, sikeresen vezényeltek le segítségével élő, valós idejű konferenciát, és mind hang, mind adatátvitel terén sikeresen tesztelték.

A lehetséges polgári felhasználási köröknek se vége, se hossza, képzeljük el, hogy a jövőben értelmetlen fogalommá válik az autóantenna, vagy lakásunk falfestéke szolgál tv-antennaként, vagy egy újrafestéssel rádióteleszkóppá alakíthatjuk egy sportcsarnok tetejét.