Szabadon másolható zenét forgalmaz a Yahoo

Milkovits Gábor, 2006. július 22. 17:03
A Yahoo internetes tartalomszolgáltató Amerikában kísérletképpen olyan mp3 zenét kínál letöltésre, amely semmilyen másolásvédelmi (DRM) korlátozást nem tartalmaz.
A fájl, amely egyébként Jessica Simpson "A Public Affair" című száma, a letöltés után bármilyen mp3 lejátszón meghallgatható, illetve róla végtelen számú másolat készíthető. A kísérlet azért példa nélküli, mert eddig ilyen mp3-akat törvényesen és hivatalosan gyakorlatilag kizárólag egyes zenekarok, vagy kicsi, független lemezkiadók forgalmaztak az interneten. A lemezkiadók és az online zeneáruházak üzemeltetői minden esetben szorgalmaznak valamilyen mértékű másolásvédelmet: az egyik legkirívóbb példa éppen a piacvezető Apple iTunes, amelynek tartalmai kizárólag az iPod lejátszókkal komaptibilisek. A Yahoo ugyanakkor nem ért egyet ezzel a gyakorlattal. Ian Rogers, a Yahoo Music termékmenedzsere úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy a DRM csakis a technológiai cégek érdekeit szolgálja, akik az általuk preferált platform választására szeretnék ily módon ösztönözni a felhasználókat. Ezzel szemben a zenehallgatók ellenérdekeltsége nyilvánvaló, de a kiadók sem érnek túl sokat a másolásvédelemmel, hiszen a védett letöltések mellett sokkal nagyobb mértékben forgalmaznak DRM-mentes zenét CD-n, amely aztán ugyanúgy megtalálhatja a maga útját az illegális fájlcserélő hálózatokhoz, mint az mp3.

A Yahoo egyébként 2 dollárért kínálja a korlátlanul másolható Jessica Simpson számot. Egyelőre nem tudni, hogy a későbbiekben más DRM-mentes zenefájlokat is forgalmaznak-e majd, de azért a példa remélhetőleg ragadós lesz.