Az AMD 5,4 milliárd dollárért megveszi az ATI-t

Milkovits Gábor, 2006. július 24. 20:40
A május óta fel-felröppenő szóbeszéd igaznak bizonyult, ugyanis az AMD ma bejelentette, hogy 5,4 milliárd dollárért felvásárolja a főként grafikus csipeket gyártó, kanadai székhelyű ATI-t.
A második legnagyobb PC processzor-gyártó 4,2 milliárdot készpénzben, a fennmaradó összeget pedig részvényekben fizeti ki az ATI-ért. Mivel az AMD részvényenként 20,47 dollárt ad, ez azt jelenti, hogy 24%-kal kínál többet a jelenlegi tőzsdei árfolyamnál. A felvásárlás célja a termékskála bővítése, illetve a piaci pozíció erősítése a fő rivális Intel-lel szemben. Az ATI a grafikus csipek mellett processzorokhoz való lapkakészleteket is forgalmaz, egyelőre mindkét vállalt részére. Ezeket felhasználva az AMD a jövőben a különálló processzorok mellett, az Intel Centrino-hoz hasonlóan, teljes platformokat fejleszthet és forgalmazhat majd.

Elemzők a májusban elindult találgatásokra reagálva inkább egy hosszú távú stratégiai szövetséget, vagy esetleg pénzmozgás nélküli összeolvadást tartottak valószínűnek, a direkt felvásárlás ugyanis meglehetősen kedvezőtlen pénzügyi helyzetet teremthet az AMD számára. Az 5,4 milliárdos vételár kifizetéséhez többek között egy 2,5 milliárd dolláros kölcsönt vesz föl a cég a Morgan Stanley Befektetési Alaptól, további közel 3 milliárdot pedig saját, máshonnan nyilvánvalóan majd hiányzó forrásokból teremtenek elő. Ezzel szemben az AMD mindössze 75 millió dolláros működési költségmegtakarítást prognosztizál az első, 2007-es évre az egyesített vállalt számára.

Az adósság, illetve az ATI nem túl fényes üzleti pozíciója miatt a befektetők egyelőre nem tűnnek bizakodónak, amit az AMD részvényeinek a hírre történő, közel 8%-os esése is jól jelez. Egyes elemzők ugyanakkor kiváló stratégiai húzásnak minősítették a lépést, mivel általa az AMD kiszoríthatja az Intelt a csúcskategóriás grafikus platformok területéről. Az ügyletet még mind az ATI részvényeseinek, mind pedig a kanadai és amerikai felügyeleti szerveknek jóvá kell majd hagyniuk.