Több tízezer .eu oldal működését függesztették fel

Milkovits Gábor, 2006. július 26. 18:03
A .eu kiterjesztésű domaineket adminisztráló EURid nevű szervezet összesen 74 ezer ilyen címmel rendelkező weboldal működését függesztette fel, mivel arra gyanakodnak, hogy a domaineket haszonszerzési céllal jegyeztették be.
A brüsszeli székhelyű EURid szerint a domaineket egy szindikátus abból a célból regisztráltatta, hogy később jó pénzért továbbadja őket másoknak. Az ilyen, „raktározásnak (warehousing)” nevezett gyakorlatot a .eu domainek használatát szabályozó szerződés kifejezetten tiltja, így a felügyelő testület most mintegy 400 bejegyeztető ellen indít bírósági eljárást. Az EURid gyanúja szerint a 74 ezer, valódi háttér nélküli domain három brit cég, az Ovidio Ltd, a Fausto Ltd és a Gabino Ltd nevében lett regisztrálva, amelyek egyfajta fedőszervként szolgáltak a csoport számára.

Az EURid elsősorban azzal indokolta a weboldalak felfüggesztését, hogy ezáltal szeretnék megvédeni a .eu domainek presztízsét, mind a már meglévő, eddig mintegy kétmillió ilyen oldalt működtető szervezet és személy, mind pedig a jövőbeni szabályos folyamodók érdekében. Az EURid az érintett oldalak neveit egyelőre nem hozta nyilvánosságra.