Közös WCDMA mobiltelefonos céget alapít a Matsushita az NEC és a Texas Instruments

Milkovits Gábor, 2006. július 27. 16:27
A Reuters értesülése szerint a Matsushita (Panasonic) és az NEC elektronikai cégek, valamint a TI csipgyártó közös vállalkozásban gyárt majd különféle hardver- és szoftvereszközöket 3G WCDMA mobiltelefonokhoz.
A három vállalat összesen 12 milliárd jent (kb. 22 milliárd Ft) tervez beruházni az új vállalkozásba, amely már augusztusban meg is kezdené tevékenységét, a csipgyártást, illetve a szoftverfejlesztést. A Matsushita és az NEC ezzel párhuzamosan egy a platformok mellett teljes harmadik generációs WCDMA készülékek fejlesztését és gyártását szolgáló céget is tervez alapítani. Ez utóbb idén októbertől üzemelne, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy a két cég közös márkanéven tervezi-e majd forgalmazni az itt készülő mobilokat (mint például a Sony Ericsson), vagy pedig végül is külön Panasonic és NEC modellek kerülnek majd piacra.

A két japán elektronikai cég az elsők között gyártott 3G WCDMA mobiltelefonokat, mostanra azonban jelentősen lemaradtak a nagyok, például a Nokia vagy a Motorola mögött. A kooperáció célja nyilvánvalóan ennek a kedvezőtlen helyzetnek a megváltoztatása.