Szélessávú internet-hálózat épül Csongrád megye északi részén

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 28. 09:23
Az esztendő végére a szentesi és a csongrádi kistérség településeit, valamint Mindszent városát egységes szélessávú internet-hálózat köti össze - közölte Szirbik Imre szentesi polgármester csütörtökön.
A fejlesztésnek köszönhetően a hátrányos helyzetű térség lakói a piacinál kedvezőbb áron kapcsolódhatnak a világhálóhoz és használhatják a XXI. század technikáját - mondta a politikus a munkálatokról szóló kivitelezési szerződés aláírását megelőzően újságíróknak.

A beruházás csökkenti a kistelepülések periférikus helyzetéből fakadó hátrányát, javítja a lakosság életminőségét és erősíti a térség gazdasági potenciálját. A fejlesztésnek köszönhetően az itt lakók a szélessávú internet-elérés mellett, minimális előfizetői díjért hálózaton belül ingyen telefonálhatnak majd, és kedvező áron vehetik igénybe a kábeltelevíziós szolgáltatásokat is – tudatta Szirbik Imre.

A polgármester közlése szerint a mintegy 45 ezer háztartást érintő beruházás 328 millió forintos költségvetéssel valósul meg, ennek háromnegyede a Gazdasági és Versenyképesség Operatív Program pályázatán elnyert összeg, 50 millió forint a Belügyminisztérium támogatása.

A fejlesztés nem terheli a települések költségvetését, mivel a hálózat üzemeltetésének jogát korábban egy közbeszerzési eljárás keretében bérbe adták és az így befolyó díjból biztosítják a beruházáshoz szükséges 32 millió forintnyi önerőt - tette hozzá Szirbik Imre.