Várakozás feletti eredményt ért el a TeliaSonera a második negyedben

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 31. 09:09
A skandináv TeliaSonera távközlési vállalat a vártnál magasabb nyereségről számolt be a fejlődő piacokon elért jó eredményének köszönhetően. Éves előrejelzésében megerősítette a korábban jelzett mértékű adó előtti eredmény- és forgalomnövekedést.
A csoport második negyedévi EBITDA eredménye rendkívüli tételek leszámításával 7,93 milliárd svéd koronára emelkedett az egy évvel korábbi 7,2 milliárdról. A Reuters által megkérdezett 16 szakértő előrejelzéseinek átlaga 7,87 milliárd korona volt.

Az eredmény javulásához nagymértékben hozzájárult a kazahsztáni és örményországi tevékenység nyereségessége. A svéd piacon ezzel szemben a vezetékes üzletágban forgalom csökkenést szenvedett el, mobil üzletágának forgalma pedig stagnált.

A TeliaSonera megcélozta a spanyol piacot is a Xfera 3G szolgáltató megvásárlásával. Az akvizíció lehetősége a befektetők ellenérzései miatt megártott részvénye árfolyamának. A TeliaSonera viszont már szerződést kötött az Ericsson céggel mobil hálózati rendszer berendezések szállításáról és 2006 végén megkezdi kereskedelmi szolgáltatását Spanyolországban.