Borhamisítás elleni robot

Kiss Ádám Zoltán, 2006. augusztus 1. 21:29
Az NEC a borkereskedők speciális igényeit kielégítve olyan robotot hozott létre, mely képes megállapítani 30 borszőlő jellegzetességeit az italban, így könnyen kiszúrható például a Merlottal "feljavított" Cabernet.
A gyártó által csak borrobotnak nevezett szerkezet egy mindössze 6 liter térfogatú kis eszköz, mely a vállalat korábbi, ételtesztelő próbálkozásait hivatott továbbvinni. Az ételek összetevőinek gyors meghatározására az NEC egy LED-ekből álló, infrafény tartományban érzékelő szerkezetet fejlesztett ki. A borrobot egyik előnye, hogy igen drága nedűk tesztelésére is alkalmas, mivel az eredmények meghatározásához szükséges mennyiség mindössze 5 milliliter, gyakorlatilag néhány csepp.

A hazai borászok szerint az idei év eddig mindenben a szőlő számára előnyösen alakult, tehát akár az elmúlt évek legsikeresebb, 2003-as évjáratához hasonló borok is várhatók, így talán nálunk nem lesz szükség ilyen tesztkészülékre. Az NEC mindenesetre folyamatosan továbbfejleszti a terméket, igazán átütően sokoldalúan használható a szakértők szerint akkor lesz, ha a tervbe vett mintegy 1000 összetevő kimutatására lesz képes.